Els hotelers volen que els seus possibles clients siguin conscients que ofereixen el millor preu per a les reserves en les seves pròpies webs. CEHAT (Confederación Española de Hoteles) i el Gremi d’Hotels de Barcelona posen l’accent, i també qüestionan l’actuació global de les plataformes davant de la local dels hotels.


El secretari general de CEHAT, Ramón Estalella, i Dídac García, Responsable d’Afers Europeus de CEHAT i del Gremi d’Hotels de Barcelona, ​​han parlat de les clàusules abusives de les plataformes i han presentat el cas francès, amb la participació de Franck Trouet , director general de l’associació francesa Synhorcat, una entitat molt activa a nivell europeu en la distribució en línia. La seva ponència ha permès conèixer la situació a França, on està vigent la Llei Macron, que invalida les clàusules abusives de tots els contractes de les OTA (Online Travel Agency).

Responsables de CEHAT, del Gremi d’Hotels de Barcelona i de Synhorcat.

Ramón Estalella acaba de ser reelegit membre de l’executiva de la patronal europea HOTREC per un període de dos anys, en el marc de la 77 Assemblea General de HOTREC celebrada a Cracòvia (Polònia).

Ramon Estalella ha comentat que “les OTA dominen el 82% del mercat europeu de les reserves online i s’imposen en els contractes amb els hotels, obliguen a mantenir una paritat de tarifes i oferta comercial en tots els canals en línia inclosa la web pròpia de l’hotel, limitant totalment la llibertat en la venda per internet dels hotelers”.

Franck Trouet ha explicat que “la prohibició de les clàusules abusives a França ha propiciat que més de dos terços dels hotels ofereixin millors condicions en la seva pròpia web”. Així mateix, ha afegit que “el percentatge de reserves directes a la web dels hotels francesos és un 50% superior a la mitjana europea”.

Les clàusules vulneren la lliure competència, i limiten la capacitat comercial del propi hoteler en detriment de millors condicions per als usuaris finals. A Espanya, el sector hoteler demanda que el Congrés dels Diputats aprovi una llei mercantil que declari il·legals les clàusules de paritat en els contractes de distribució entre hotels i agències de viatge online.

Didac García, ha explicat que “els exemples de grans països turístics com França o Itàlia marquen el camí perquè Espanya també prohibeixi aquestes clàusules abusives, perquè l’hoteler pugui decidir lliurement la seva estratègia comercial a internet i atorgar millors condicions” i ha recordat que “el mes de juliol de 2018 dos nous països europeus, Bèlgica i Suècia, van prohibir les clàusules abusives, sumant-se a França, Alemanya, Itàlia i Àustria”.

Manel Casals, director general del Gremi d’Hotels de Barcelona i responsable de la Comissió de Distribució Online de CEHAT, ha afirmat que “és essencial que l’hoteler espanyol recuperi el control sobre el seu producte”. Per a això, “serà fonamental que el legislador espanyol segueixi l’exemple dels països europeus, com França, Itàlia, Bèlgica i Àustria, que ja han prohibit per llei aquestes clàusules en els contractes de distribució entre hotels i OTA, mitjançant una llei mercantil aprovada pel Congrés dels Diputats que les declari il·legals “.

Més informació:
http://www.cehat.com/frontend/cehat/base.php