Els dies 8 i 9 d’abril van tenir lloc, a Caixa Forum Barcelona, ​​unes jornades sobre grans ciutats de la mediterrània davant del fenomen turístic. En elles es va destacar que els visitants de qualitat són viatgers de llarg radi i amb capacitat adquisitiva.

Segons dades de l’INE, el 2018 Catalunya va rebre 5 milions de visitants de llarg radi (un 26% del total de 19,1 milions), que van realitzar una despesa del 49% del total d’ingressos per turisme estranger. Incrementar el nombre d’aquests viatgers fins a 7,5 milions afegiria més de 5.000 milions d’euros als ingresos anuals a Catalunya, sense provocar massificació, ja que es tracta de persones que viatgen durant tot l’any.

Els viatgers cosmopolites d’ara són de la Xina, el Japó, l’Índia i altres economies emergents, Estats Units, Canadà, Llatinoamèrica, Rússia i països del Golf Pèrsic. Es tracta de mercats que compten amb classes mitjanes joves d’alt poder adquisitiu, la capacitat de despesa arriba a quintuplicar la dels europeus. Plantegen les seves vacances des de la perspectiva de viure experiències en un entorn segur, amb gran riquesa paisatgística, històrica i monumental. Viatgen diverses vegades a l’any i en totes les estacions, preferentment a destinacions urbanes. Són respectuosos amb l’entorn i el medi ambient, i estimen els bons hotels, les compres, la gastronomia i els bons vins.

El Summit Barcelona va celebrar taules rodones que van tractar temes com la sostenibilitat, l’impacte de la qualitat en l’economia i la seva repercussió en la societat i en el sector. Es va parlar de l’ús del plàstic, de l’aigua, de la importància d’impulsar hotels sostenibles, de l’existència de bon nombre de clients que valoren cada vegada més aquests aspectes fins al punt que poden esdevenir un factor de diferenciació i creació de valor per hotels.

Impacte econòmic

La taula sobre impacte en l’economia va estar moderada pel director de la publicació Hosteltur i van participar el director corporatiu de Planificació Estratègica de CaixaBank, el degà de la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi (Universitat Ramon Llull), el CEO de Les Roches de Marbella i el CEO de la consultora Summa.

Incrementar la qualitat del visitant, a més d’actuar com a pol per atreure clients que gastin més, ha de consistir també en rebre persones que es comportin amb respecte, aportin valor a l’economia, parlin bé de les destinacions i estiguin fidelitzats, és a dir, que tornin.

El nou luxe consisteix en una combinació d’experiències úniques que traslladen l’essència del que un lloc ofereix. En general, el luxe és una cosa aspiracional i la qualitat és un concepte transversal que depèn en gran mesura de les expectatives. La taula va assenyalar que, normalment, a més despesa sol haver més creació de valor per al conjunt del sector i de la societat.