Les cambreres de pis dels hotels, conegudes com Las Kellys, estan impulsant un segell que acrediti als hotels que compleixin amb unes condicions laborals dignes i han constituït un sindicat a Catalunya.

Tothom les coneix com Las Kellys, “las que limpian”. Són les netejadores en general, de tal manera que també es diu així a les assistentes de les cases particulars o en altres sectors d’activitat. Però el món dels hotels ha acollit clarament aquesta denominació per referir-se a les cambreres de pis, les que arreglen les habitacions.

Estan associades i tenen grups actius en diverses localitats. Només per esmentar l’àrea de distribució de HOTELREPORT, són a Barcelona, ​​Mallorca, Benidorm i tenen presència activa a Alacant. Recentment, les cambreres de pis d’hotels a Catalunya han format un sindicat per defensar les seves reivindicacions. Són dones amb unes condicions laborals que consideren precàries. Segons “Las Kellys”, la primera secció sindical s’ha establert a l’Hotel Hilton Diagonal Mar de Barcelona.

Estan impulsant la creació d’una acreditació o segell de qualitat per a les empreses hoteleres que estableixin i mantinguin unes condicions laborals per als seus empleats, que puguin ser considerades dignes pels treballadors. La iniciativa es durà properament a ple al Parlament i té el suport d’En Comú Podem.

Segons declaren, tenen “una mitjana de 25 habitacions per cambrera en 6 hores”. Un estudi que ha realitzat el Invassat (Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball, de la Generalitat de València), en gairebé 200 hotels de la Comunitat Valenciana, estableix que com a conseqüència de la seva activitat “el 48% de les treballadores tenen molèsties en cames i peus, el 33% als genolls, el 30% en malucs, natges i cuixes, el 66% a la zona dorsal-lumbar, el 48% en avantbraços, canells i mans, més del 50% en espatlles, braços i coll “.

Més informació: askellys.wordpress.com